Ubuntu 22.04'te SSH Anahtarları Nasıl Kurulur
SSH, sunucuları yönetmek ve sunucularla iletişim kurmak için kullanılan şifreli bir protokoldür. Bir Ubuntu sunucusuyla çalışırken, zamanınızın çoğunu SSH aracılığıyla sunucunuza bağlı bir terminal oturumunda geçirmeniz muhtemeldir. Bu kılavuzda Ubuntu 22.04 kurulumu için SSH anahtarlarını ayarlamaya odaklanacağız. SSH anahtarları, sunucunuzda oturum açmanın güvenli bir yolunu sağlar ve tüm kullanıcılara önerilir.
SSH veya Secure Shell veya Secure Socket Shell, kullanıcılara, özellikle sistem yöneticilerine, güvenli olmayan bir ağ üzerinden bir bilgisayara erişmenin güvenli bir yolunu sağlayan bir ağ protokolüdür. Secure Shell, araçları kullanarak veya doğrudan terminal aracılığıyla sunuculara bağlanmak, değişiklik yapmak ve yükleme yapmak için kullanılır.
Adım 1 - SSH Key Oluşturma
Bugünkü konumuzda ssh keyi PuTTY programını kullanarak oluşturacağız. Öncelikle programı indirelim ve kurulumunu yapalım. Programı indirmek için, indirme adresine ulaşabilirsiniz;
İndirme bağlantısını görmek için Giriş Yap veya Kayıt Ol.
Programı indirip kurduktan sonra, windows arama kısmına PuTTYgen yazarak programı açalım, bu program PuTTY ile birlikte kurulan dahili bir programdır. Daha sonrasında hiçbir ayarı değiştirmeden, 'Generate' butonuna basarak üst kısımda bulunan 'KEY' yazan boşlukta faremizi gezdirelim. Bu kısımda fareyi gezdirmemiz önemli, çünkü şifreli bir key oluşturacaktır.
2. Görselde göreceğiniz üzere KEY kısmında oluşturduğumuz şifreli dosya gözükmekte. Şimdi key dosyalarımızı çıktı almamız gerekiyor. Bunun için 'Save public key' ve 'Save private key' dememiz yeterli. Sırasıyla bir dizine keylerimizi çıktı alalım ancak bu süreçte henüz PuTTYgen programını daha kapatmayalım.
Adım 2 - Oluşturduğumuz keyi sunucuya tanımlama
Keyimiz oluşturuldu, şimdi bu oluşturduğumuz keyi sunucuya tanımlamamız gerekiyor. Bunun için PuTTY programını kullanarak sunucuya root girişi yapalım. Root girişi yaptıktan sonra, sırasıyla ilettiğim kodları çalıştırınız.
authorized_keys adlı dosyamız mevcutta gözüküyor. Bu dosyayı düzenlememiz gerekiyor bunun için nano editörünü kullanabilirsiniz.
Dosyanın içerisine girdiğimizde, gördüğünüz tüm kodları silin. PuTTYgen dosyasında oluşturduğunuz key dosyasını içerisinde farenizin sağ tıkı ile yapıştırın. Daha sonrasında 'CTRL + X ve Y' ile dosyayı kaydedin.
Artık key sunucuya tanımlandı. Ancak bu keyin çalışabilmesi için ve sunucumuza root girişlerinde key bilgilerini talep etmesini tanımlayacağız. Bunun için aşağıdaki kodları çalıştırıp, verdiğim kodları bularak yenisi ile düzenlemeniz gerekiyor.
AlıntıLogLevel VERBOSE - olarak değiştirilecek.
PermitRootLogin yes - olarak değiştirilecek ve başında bulunan # işareti silinecek.
PasswordAuthentication no - olarak değiştirilecek ve başında bulunan # işareti silinecek.
Daha sonrasında dosyamızı 'CTRL + X ve Y' komutu ile kaydedelim.
Son olarak aşağıdaki komutu çalıştırarak SSH servisimizi yeniden başlatalım ve yaptığımız ayarlamalar geçerli olmasını sağlayalım.
Adım 3 - Oluşturduğumuz keyi kullanarak sunucuya bağlanma
1. Görselde ip adresinizi yazıp, SSH sekmesine ilerleyiniz. 2. Görsele geçtiğimizde, SSH > Auth > Credentials sekmelerini takip edin. Daha sonrasında görselde olduğu gibi, key dosyalarımızı yükleyelim. Bu işlem sonrasında 3. Görsele geçiş yapalım, sol taraftaki menülerden en üste çıkıp Session kısmına geri dönüş yaptık. Artık görseldeki gibi sunucuya bir isim verelim ve Save (kaydetmek) butonuna basalım.
Artık sunucuyu kaydettiğimize göre isminin üzerine çift tıklayarak sunucuya erişebiliriz. Kullanıcı adı olarak root yazdığınız andan itibaren, tanımladığınız key dosyaları ile şifre istemeden sunucunuza giriş yapacaktır.